Stijging van het aantal personen van buitenlandse herkomst

Het aantal personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen stijgt. Zo was in 2016 20.5% van de totale Vlaamse bevolking van buitenlandse herkomst. In vergelijking met 2009, is er een stijging van 40% (Agentschap Binnenlands Bestuur, 2018).

Kasterlee is een super-diverse gemeente, met inwoners afkomstig uit 69 herkomstlanden. Ook hier zien we het aantal personen van buitenlandse herkomst stijgen. In 10 jaar tijd steeg het percentage van 6% (2007) naar 9% (2017) (Agentschap Integratie en Inburgering, 2018).

Afgaand van de Vlaamse tendens, kan gesteld worden dat dit cijfer ook in Kasterlee de komende jaren zal stijgen.

Samenwerking rond diversiteit en integratie

Het is dan ook belangrijk om in te zetten op de integratie van personen van buitenlandse herkomst in onze samenleving.

Het OCMW en de gemeente Kasterlee stapten om die reden in 2016 mee in het intergemeentelijke project Wegwijzer. Dit project wil personen van buitenlandse herkomst wegwijs maken in de Middenkempen. Het onderneemt acties op gebied van onthaal, onderwijs, integratie, samenleven en taaltoegankelijkheid.

Alles begint met taal

Om tot een optimale integratie van personen van buitenlandse herkomst te komen, is het belangrijk om in te zetten op taal. Het praten en oefenen van Nederlands is hierbij essentieel.

Dit is ook iets dat de Kastelse nieuwkomers ervaren. Zij vroegen zelf aan de gemeente om meer oefenkansen Nederlands te creëren.

Samen met de gemeente, OCMW, project Wegwijzer, vrijwilligers en de doelgroep werd de basis voor het eerste praatpunt in Kasterlee gelegd.

Praatpunt Nederlands

Op een praatpunt kunnen anderstaligen Nederlands oefenen en praten met vrijwilligers. In eerste instantie gaat het om mensen die nog niet lang in België zijn en op een informele manier Nederlands willen oefenen. Vaak gaan zij al naar de Nederlandse les, maar willen ze ook buiten de schoolmuren de taal oefenen.

Daarnaast zijn ook anderstaligen welkom die al meerdere jaren in België wonen. Zij komen meestal naar een praatpunt om hun Nederlands te onderhouden en om sociale contacten te leggen.

De vrijwilligers zijn aanwezig om in gesprek te gaan met de anderstaligen. Ze praten dan over alledaagse dingen als hobby's, het gezin, vakantie, werk, bezienswaardigheden in de omgeving, ... .

Het praatpunt in Kasterlee wordt ondersteund door de coördinator van het Project Wegwijzer.

Feestelijke opening van het Kastels praatpunt

In juni 2018 start het praatpunt in Kasterlee. Het gaat twee keer per maand door. De eerste zaterdag van de maand zijn anderstaligen welkom in Kinderclub De Kast-Trollekes in Kasterlee (09.30u – 11.30u). Iedere derde dinsdag van de maand opent de bibliotheek in Lichtaart de deuren voor het initiatief (12.30u – 15u).

Het eerste praatpunt, op zaterdag 02 juni van 09.30u – 11.30u, wordt feestelijk geopend. Er wordt een Fair-Trade hapje en drankje aangeboden. De burgemeester, schepenen en andere personen die belangstelling hebben, kunnen kennis maken met de werking, vrijwilligers en de doelgroep van het praatpunt.

Toekomst van het praatpunt

Na 6 maanden wordt het praatpunt geëvalueerd. Er zal bekeken worden of het initiatief aanslaat bij de doelgroep. Bij een positieve evaluatie zal het ook in 2019 verder gezet worden. Bij een negatieve evaluatie zal bekeken worden wat de verdere mogelijkheden zijn.

Niet enkel in Kasterlee wordt een praatpunt opgestart. Het project Wegwijzer start, ism de gemeenten en OCMW 's, in de komende maanden ook praatpunten op in Grobbendonk, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar.

In Herentals waren er reeds twee, goed draaiende, praatpunten: deN Babbelhoek en Praatwijzer.

Meer informatie over het project Wegwijzer is terug te vinden op de website van ISOM: www.isom.be.